ZA OKRES OD 01.01.- 31.12. ZA ROK 2011

data rejestracji fundacji:           29 czerwiec 2006  roku.

Regon:                                     120288525

·        nauki, edukacji, oświaty i wychowania,

·        ochrony i promocji zdrowia,

·        upowszechniania kultury fizycznej i sportu,

·        krajoznawstwa oraz wypoczynku dzieci i młodzieży,

·        działania na rzecz osób niepełnosprawnych,

·        pomocy społecznej, w tym pomocy osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych osób,

·        działalności charytatywnej,

·        działań na rzecz integracji europejskiej oraz rozwijania kontaktów i współpracy między społeczeństwami,

·        promocji i organizacji wolontariatu.

Fundacja w okresie od 01.01 – 31.12.2011 roku prowadziła następującą działalność:

1. Usprawnienie funkcjonowania osoby niepełnosprawnej w zakresie rozwoju intelektualnego, kulturowego i emocjonalnego. W trosce o poprawę kondycji intelektualnej i emocjonalnej osób niepełnosprawnych Fundacja zorganizowała kursy mające na celu przekazanie i przyswojenie podstawowych norm społecznych. Obejmowały one etykietę obsługi i zachowania przy stole, poznanie zasad potrzebnych do wykonania zapraw, naukę obsługi urządzeń do prac ogrodowych, rozróżnianie chwastów od kwiatów i jarzyn. Kursy te przyczyniły się do wzbogacenia słownictwa uczestników.

Dofinansowano także zakup pomocy do zajęć terapeutycznych organizowanych w Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych w Białce Tatrzańskiej. Kurs „Rozwijam umiejętności plastyczne” dał możliwość poznania różnych technik plastycznych, a przez to przyczynił się do kształtowania świadomości kulturowej.

1. Pomoc w wyposażeniu sal fizjoterapeutycznych, boiska sportowego i pomieszczeń ogólnodostępnych.

Uzyskane środki w roku 2011 przez Fundację dały możliwość wyposażenia sal służących do fizjoterapii i rekreacji w Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych Intelektualnie w Białce Tatrzańskiej. Działania te prowadzone były w ramach programu „Kochaj swój dom, w którym każdy krok ma sens”. W celu usprawnienia Wychowanków Fundacja przekazała środki na zakup wanny do masażu wirowego kończyn górnych. Urządzenie to poszerzy zakres wykonywanych zabiegów dla wychowanków i przyczyni się do poprawy zdrowia i sprawności fizycznej.

Realizując program „Kochaj swój dom, w którym każdy krok ma sens” zostały przekazane środki na wyłożenie murawy torfem i położenie trawy na boisko sportowe.

Dla wzbogacenia zaplecza audiowizualnego Zarząd Fundacji zakupił i przekazał sprzęt DVD dla Mieszkańców Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych Intelektualnie w Białce Tatrzańskiej.

3.      Uaktywnienie w zakresie krajoznawstwa oraz upowszechnienie kultury fizycznej i sportu dzieci i młodzieży.

W trosce o poprawę kondycji psychofizycznej osób niepełnosprawnych Fundacja poparła działania Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych Intelektualnie w Białce Tatrzańskiej w zakresie:

·          wyjazdu na turnus rehabilitacyjny do Jarosławca w liczbie 30 osób;

·          udziału w Międzynarodowym Turnieju Piłki Nożnej „Seni Cup 2011”;

·          uczestnictwa w Mikołajkowym Turnieju Tenisa Stołowego;

·        realizacji projektu hipoterapii.

Udział w zawodach i zajęciach rehabilitacyjnych dał chłopcom zarówno poprawę ogólnego stanu zdrowia i wypróbowania zdobytych umiejętności piłkarskich, tenisowych i sprawnościowych w sparingach jak również wpłynął dodatnio na integracje grupy, uczył sportowej rywalizacji, mobilizował do wysiłku i był atrakcją.

W celu zachęty i mobilizacji chłopców do dalszych ćwiczeń, zdobywania umiejętności i poznawania zasad nowych dyscyplin sportowych Fundacja zakupiła i przekazała sprzęt (m.in. zestaw unihokeja) i obuwie sportowe.

Powyższe działania zostały podjęte w ramach programu „Aktywna forma wypoczynku to najzdrowszy wypoczynek”.

Jednym z bardzo ważnych czynników aktywizacji niepełnosprawnych jest ruch. W trosce o sprawność i poprawę ogólnego samopoczucia został zorganizowany kurs „Dbamy o kondycję fizyczną i hartuję ducha”. W formie zabawy zostały przeprowadzone zajęcia rekreacyjno-sportowe. W pogodne dni organizowane były poza budynkiem, w terenie, a w pochmurne dni chłopcy rywalizowali na basenie, w tenisie stołowym, unihokeju na sali gimnastycznej. Propagowane zasady „czystej gry” fair play rozwijały wiarę we własne siły i przełamywały lęki i obawy.

Każdy pragnie zrozumieć świat, w którym żyje. Poznanie otaczającego nas świata rozwija poczucie piękna i kształtuje pozytywne uczucia. Pełne emocji i przygód były piesze wycieczki do Bukowiny Tatrzańskiej, na Skałki, na Kotelnicę, do Czarnej Góry, nad rzekę Białkę. Umożliwiały one wielostronne i intensywne uczestnictwo w przeżywaniu i poznawaniu otaczającego świata. Działania te były podejmowane w ramach programu „Świat przyrody to świat wielkich uczuć”.

4.      Integracja osób niepełnosprawnych ze środowiskiem.

W celu zintegrowania osób niepełnosprawnych ze środowiskiem i środowiska z osobami niepełnosprawnymi zostało zorganizowanych wiele spotkań i wyjazdów z Mieszkańcami Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych w Białce Tatrzańskiej:

·        wycieczka do Lachowic, Bielska-Białej,

·        organizowanie wyjazdów do Rodzin mieszkańców,

·        zorganizowanie wyjazdu na Turniej Piłki Nożnej,

·        wyjazd na turniej tenisa stołowego do Krakowa,

·        pomoc przy organizacji zabawy andrzejkowej.

Dzieci dzięki wspólnej zabawie mogły doświadczyć kontaktów społecznych, uczyć się funkcjonować w grupie. Wspólna zabawa dała szansę poznania swoich możliwości i ograniczeń. Dzięki staraniom Fundacji Firma Cukiernicza „Solidarność” uprzyjemniła w/w spotkania i wyjazdy słodyczami.

5.      Pomoc społeczna instytucjom i osobom w trudnej sytuacji życiowej .

W ramach programu „Czuwać, troszczyć się o każde dobro człowieka” Fundacja udzieliła pomocy finansowej Rodzinom wychowującym dzieci niepełnosprawne a pozostających w trudnej sytuacji losowej na poprawę stanu zdrowia, warunków bytowych zaistniałych wskutek powodzi. Wsparcie dotyczyło leczenia, rehabilitacji, zakupu leków i zakupu materiałów budowlanych.

III Opis działalności gospodarczej:

IV Teksty uchwał Zarządu Fundacji:

V Informacja o wysokości uzyskanych przychodów, z uwzględnieniem ich źródeł:

·        Saldo z 2010 r                                                                 25640,82

·        Darowizny od osób fizycznych i prawnych                       23805,59

·        Wpłaty z 1% podatku                                                      42441,70

----------------------

Razem                                     91888,11

VI Informacja o wysokościach kwot poniesionych na:

·        realizacje celów statutowych                                             81117,17

·        wydatki administracyjne                                                        756,69

VII Dane o:

a) Liczbie zatrudnionych w Fundacji                      - nie dotyczy

b) łącznej kwocie wynagrodzeń wypłaconych przez Fundację        - nie dotyczy

członkowie Zarządu Fundacji -  nie pobierali wynagrodzenia

d) Wydatkach na wynagrodzenia z umów zlecenia             - nie udzielono

f) Kwotach ulokowanych na rachunkach bankowych ze wskazaniem banku -

Pekao S.A. oddział w Nowym Targu              9677,88

Kasa                                                                  336,37

g) Wartości nabytych obligacji oraz wielkości objętych udziałów lub nabytych akcji w spółkach prawa handlowego       nie dotyczy

h) Nabytych nieruchomości            nie dotyczy

aktywa             10014,25         zobowiązań -   nie posiada

k) dla celów statystycznych Fundacja nie sporządzała innych sprawozdań finansowych

VIII Dane o działalności zleconej Fundacji przez podmioty państwowe i samorządowe                   nie prowadzono

IX Informacje o rozliczeniach Fundacji z tytułu zobowiązań podatkowych, a także o składanych deklaracjach podatkowych

X Sprawozdanie zostało udostępnione do publicznej wiadomości na stronie internetowej Fundacji www.fundacjamm.com.pl

XI W 2011 roku nie były przeprowadzone w Fundacji kontrole.

Białka Tatrzańska, dnia 10.02.2012 rok.