KRS: 0000259613 www.fundacjamm.com.pl

Tel. 18 2654124

ZA OKRES OD 01.01.- 31.12.2016 R.

I.  Dane organizacji

tel. 18 2654124,

data rejestracji fundacji:            29 czerwiec 2006 roku.

Numer KRS:                                     0000259613

Regon:                                             120288525

Celami statutowymi Fundacji są działania w zakresie:

•  nauki, edukacji, oświaty i wychowania,
  •  ochrony i promocji zdrowia,
  •  upowszechniania kultury fizycznej i sportu,
  •  krajoznawstwa oraz wypoczynku dzieci i młodzieży,
  •  działania na rzecz osób niepełnosprawnych,
  •  pomocy społecznej, w tym pomocy osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych osób,
  •  działalności charytatywnej,
  •  działań na rzecz integracji europejskiej oraz rozwijania kontaktów i współpracy między społeczeństwami,
  •  promocji i organizacji wolontariatu.

Fundacja realizuje swoje cele poprzez:

1.  organizacja i prowadzenie Ośrodka Szkolno - Wychowawczego,
  2.  prowadzenie działalności w zakresie edukacji, oświaty i wychowania osób niepełnosprawnych oraz osób pracujących z nimi,
  3.  prowadzenie i wspieranie działalności formacyjnej, edukacyjnej, szkoleniowej i wydawniczej, w tym organizowanie kursów, warsztatów, seminariów i innych form podnoszenia kwalifikacji w zakresie określonym przez cele,
  4.  organizowanie turnusów zdrowotno - rehabilitacyjnych,
  5.  działalność związana z poprawą kondycji fizycznej,
  6.  udostępnianie pomieszczeń  różnym grupom,
  7.  wspieranie działań statutowych Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci Niepełnosprawnych prowadzonego przez Siostry Serafitki w Białce Tatrzańskiej,
  8.  udostępnianie osobom niepełnosprawnym zaplecza fizjoterapeutycznego,
  9.  rozwijanie kontaktów ze środowiskiem lokalnym, międzynarodowym, kształtowanie różnorodnych form współpracy i wspieranie osób niepełnosprawnych,
  10.  dofinansowanie zakupu sprzętu dla niepełnosprawnych,
  11.  praca z osobami losowo pokrzywdzonymi oraz z osobami z rodzin zaniedbanych duchowo, materialnie i kulturowo,
  12.  prowadzenie działalności charytatywnej w duchu Matki Małgorzaty Szewczyk,
  13.  współpraca i wymiana doświadczeń z innymi fundacjami, stowarzyszeniami, instytucjami oraz placówkami naukowo – badawczymi w kraju i zagranicą,
  14.  rekrutacja i przygotowanie wolontariatu,
  15.  podejmowanie wszelkich inicjatyw prawem dozwolonych, zmierzających do uzyskania środków finansowych na prowadzenie działalności statutowej Fundacji.

II.  Zasady, formy i zakres działalności statutowej z podaniem realizacji celów statutowych, a także opis głównych zdarzeń prawnych w jej działalności o skutkach finansowych.

Działania statutowe Fundacji im. Matki Małgorzaty Szewczyk w 2016 r. prowadzone były w dziesięciu obszarach:

1.      Wspieranie działalności edukacyjnej i szkoleniowej.

Warsztaty Terapii Zajęciowej są doskonałą formą kontynuacji wiedzy i umiejętności nabytych w trakcie zajęć szkolnych. Stąd Fundacja sfinansowała wyjazdy Wychowanków DPS z Białki Tatrzańskiej na warsztaty do Odrowąża na okres 10 miesięcy w ciągu roku. Wyjazdy to możliwość nawiązywania relacji z osobami zmagającymi się ze swoimi ograniczeniami, uczą pokonywać wszelkiego rodzaju bariery związane z niepełnosprawnością. Przebywanie w nowym środowisku pozwala bardziej realnie i pozytywnie ocenić swoje możliwości. Ośrodek prowadzący zajęcia organizuje również wycieczki do ciekawszych miejsc nie tylko w Polsce, ale i za jej granice.

Widzimy, że tak wydatkowane środki przynoszą wiele dobra niepełnosprawnym.

2.      Dofinansowanie turnusów zdrowotno – rehabilitacyjnych.

DPS w Białce Tatrzańskiej posiada dobrze wyposażone zaplecze terapeutyczne, zapewnia mieszkańcom specjalistyczne zabiegi. Nie mają jednak możliwości zorganizowania zajęć z hipoterapii. Stąd słusznym jest dofinansowanie przez Fundację wyjazdów do stadniny koni w Rogoźniku. Udział w tej formie rehabilitacji psychoruchowej koryguje postawy ciała, reguluje napięcie mięśni, daje możliwość kontaktu z przyrodą, pobudza działania motywacyjne. Ponadto doskonali równowagę, koordynuje poczucie rytmu. Tym wyjazdom towarzyszą miłe niespodzianki przygotowane przez organizatorów zajęć z hipoterapii.